de drd. Maria Ișfan
LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, în română: Observatorul Interferometru Laser de unde Gravitaționale) este un detector de unde gravitaționale care operează pe baza principiului interferometriei laser de tip Michelson. Configurația este una tipică, cu două fascicule laser perpendiculare și elemente optice precum oglinzi și separatoare de fascicule.
Folosind un singur fascicul laser, zece oglinzi și separatoare de fascicule și doi senzori, se pot obține peste o sută de milioane de configurații diferite ale detectorului. Cu ajutorul unui program de inteligență artificială numit Urania, cercetătorii au găsit cincizeci de configurații mai avantajoase decât cea originală.
Față de LIGO, acești potențiali detectori au sensibilitate crescută, prezintă mai puțin zgomot și pot observa mai bine semnalul gravitațional emis de două stele neutronice care s-au ciocnit.
Această nouă abordare poate fi folosită pentru a alege designul experimentelor din multe domenii ale fizicii, accelerând ritmul în care știința face noi descoperiri.
Sursă știre: https://journals.aps.org/prx/pdf/10.1103/PhysRevX.15.021012