de masterand Andrei Militaru
Foto credit: https://science.nasa.gov/gallery/moon-images/
În ziua de azi, Luna are un câmp magnetic slab, dar analize ale mostrelor the rocă aduse de misunile Apollo, au dezvăluit că nu fost întotdeauna așa. Mostrele conțin urme de magnetizare a căror origine poate fi explicată de prezența unui câmp magnetic, mult mai puternic decât cel pe care Luna îl deține acum.
Principalul mecanism prin care acest câmp ar putea fi generat pe Lună este efectul de dinam. Rotația unui centru conductor electric (în cazul Pământului, centrul de fier topit), generează un câmp magnetic. Totuși, centrul Lunii este prea mic pentru a crea un câmp de intensitatea celui pe care îl căutăm.
Încercări de a explica acest câmp misterios au fost făcute de a lungul timpului, fără nici un răspuns definitiv… Încă! În mai 2025, un grup de cercetători de la MIT, au simulat impactul cu un asteroid sufficient de mare pentru a crea cel mai mare bazin de pe Lună, și rezultatul poate sfârși această dilemă.
Impactul a creat un nor de particule ionizate care a cuprins întreaga Lună. Pe partea opusă față de impact, norul s-ar fi concentrat cauzând o amplificare a câmpului magnetic natural al Lunii în această regiune, explicând urmele magnetice pe care le vedem azi.
Articolul în întregime poate fi găsit aici: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adr7401